Cand este nevoie de operatii pentru cataracta?
Din pacate, in viata de zi cu zi exista multe persoane care sunt supuse unor operatii pentru cataracta. Vestea buna insa este ca aceste operatii le rezolva problemele de vedere, iar viata lor poate reveni la normal.
Ce este cataracta, care sunt cauzele acesteia dar si alte informatii interesante puteti afla in randurile urmatoare.
Inainte de a discuta despre operatii pentru cataracta
Inainte de a intra in detalii cu privire la operatiile pentru cataracta, trebuie sa vedem ce este aceasta. Ei bine, cataracta este o tulburare a cristalinului normal clar al ochiului. Pentru persoanele care au cataracta, a vedea prin lentilele tulburi este precum ar privi printr-o fereastra inghetata sau aburita.
Vederea tulbure cauzata de cataracta poate ingreuna citirea, conducerea unei masini (mai ales pe timpul noptii) sau vedearea expresiei de pe chipul unui prieten.
Aceasta tulburare se dezvolta lent si nu va deranjeaza vederea devreme. Dar cu timpul, cataracta va interfera in cele din urma cu vederea. La inceput, iluminarea mai puternica si ochelarii de vedere va pot ajuta sa faceti fata cataractei.
Dar daca vederea afectata interfereaza cu activitatile dvs. obisnuite, s-ar putea sa aveti nevoie de o operatie de cataracta. Din fericire, operatia de cataracta este in general o procedura sigura si eficienta.
Cauzele aparitiei cataractei
Majoritatea tulburarilor se dezvolta atunci cand imbatranirea sau leziunile modifica tesutul care alcatuieste cristalinul ochiului. Proteinele si fibrele din cristalin incep sa se descompuna, facand vederea incetosata sau tulbure.
Unele tulburari genetice mostenite care cauzeaza alte probleme de sanatate va pot creste riscul de cataracta. Cataracta poate fi cauzata si de alte afectiuni ale ochilor, interventii chirurgicale oculare anterioare sau afectiuni medicale, cum ar fi diabetul. Utilizarea pe termen lung a medicamentelor cu steroizi poate provoca dezvoltarea cataractei.
Simptomele cataractei
La inceput, nu sunt necesare operatii pentru cataracta. Acest lucru se datoreaza faptului ca este afectata doar o mica parte a cristalinului ochiului. Pe masura ce tulburarea se agraveaza vederea devine incetosata sau slaba. Apoi apar dificultatile de vedere pe timpul noptii si sensibilitatea la lumina.
Nevoia de lumina mai puternica pentru lectura si alte activitati este un alt simptom al cataractei. Schimbarile frecvente ale prescriptiei pentru ochelari sau lentile de contact reprezinta un alt simptom al cataractei. Amintim de asemenea si decolorarea sau ingalbenirea ochilor si vederea dubla intr-un singur ochi.
Factori de risc ai cataractei
Exista mai multi factori de risc ai acestei tulburari. Inainte sa va ganditi la operatii pentru cataracta sau la alte cele, ar trebui sa cunoasteti acesti factori. De exemplu, fumatul, diabetul, obezitatea, tensiunea arteriala crescuta sau cresterea varstei sunt factori de risc ai acestei tulburari.
Expunerea excesiva la lumina soarelui, operatia anterioara a ochiului, consumul excesiv de alcool pot duce la aparitia cataractei. Nu in ultimul rand, amintim utilizarea prelungita a medicamentelor cu corticosteroizi. Toti acestia sunt factori de risc ai cataractei.
Este necesara operatia?
In momentul in care ochelarii nu mai pot clarifica vederea, se impun operatii pentru cataracta. Aceasta este ultima solutie pentru ca pacientii care se confrunta cu aceasta tulburare sa poata vedea din nou clar.
Discutati cu medicul oftalmolog daca operatia este potrivita pentru dvs. Majoritatea oftalmologilor sugereaza sa luati in considerare operatia de cataracta atunci cand cataracta incepe sa va afecteze calitatea vietii. Operatia este recomandata cand afectiunea incepe sa interfereze cu capacitatea de a efectua activitati zilnice normale. Aici amintim fi cititul sau conducerea pe timp de noapte